28 mei 2017 14:30

Scheidsrechter

Kox, P.J.

Onbekend

HELMOND - [TT] Het eerste elftal van Excellent is vanmiddag uitgeschakeld in de nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse. De 2-1 overwinning op bezoek bij tweedeklasser Mierlo Hout was onvoldoende om de 0-3 nederlaag in de heenwedstrijd weg te poetsen. Excellent draaide de tegenstander flink de duimschroeven aan en kan terugkijken op een fantastisch debuut in de derde klasse.

Kenmerkend voor de ploeg, begeleiding en club werd ondanks de ruime nederlaag in de heenwedstrijd alles in het werk gesteld om het onmogelijke mogelijk te maken. Aangezien het hoofdveld van Mierlo Hout van kunststof is, werd er de voorbije week twee keer op het kunstgrasveld van SSS '18 uit Overloon getraind. Daarnaast werden de geblesseerde spelers Martijn Wientjes en Rick van Koulil klaar gemaakt voor een basisplaats.

Mierlo Hout zal wellicht op een rustig middagje gerekend hebben, maar kwamen bedrogen uit. De eerste mogelijkheid was in de zesde minuut nog wel voor de thuisploeg. Een aanval vanaf de linkerflank eindigde met een geplaatst schot net naast het doel van Excellent. De gewenste vroege voorsprong voor Excellent kwam er ook. In de 10e minuut gaf Frans Cuppers een lage voorzet op de opgekomen Mark Broeks. De uithaal van Mark Broeks werd gekeerd door de doelman. In de rebound joeg Daan Verberk, die de geschorste Bart van Duijnhoven verving, de bal in het doel (0-1). Nog geen vijf minuten later was Roel Verberk op weg naar de 0-2. Met een uiterste krachtsinspanning wist een verdediger van Mierlo Hout de inzet van de Oploose aanvaller tot hoekschop te verwerken. Vijf minuten later ontving de bedrijvige Roel Verberk een crossbal van Rick van Koulil. Deze keer ging zijn schot ging naast. Mierlo Hout kwam nauwelijks tot geslaagde aanvallen. In de 25e minuut was er wel sprake van enige dreiging toen een voorzet van links aan iedereen voorbij zeilde.

Ondanks het feit dat er op kunstgras gespeeld werd ging de bal lang niet altijd over de grond. Dit kwam ook omdat de bal op deze ondergrond telkens hoog opstuiterde. Spits Frans Cuppers toonde aan hier goed mee om te kunnen gaan. In de 35e en 38e minuut speelde hij zich twee keer knap vrij. De eerste poging werd gekeerd door de keeper; de tweede ging naast. Kort voor het rustsignaal mocht Excellent een hoekschop nemen. De doelpoging van Martijn Wientjes die daaruit volgde werd op de doellijn gekeerd. Ondanks de voorsprong ging Excellent met een tegenvaller het kleedlokaal in. In de laatste minuut kwam een aanvaller van Mierlo Hout met uitgestoken been erg onvoorzichtig in op de uitkomende keeper Erik Hubers. Dit betekende een gele kaart voor de aanvaller en een enkelblessure voor Erik Hubers. Daardoor kwam er een vervroegd einde van de keeperscarriere van Erik Hubers, die na dit seizoen stopt.

In de tweede helft stond O19-keeper Noud van der Stoel onder de lat. Veel had hij aanvankelijk niet te doen, want Excellent ging opnieuw op zoek naar een grotere voorsprong. In de 58e minuut werd een volley van verdediger Martijn Wientjes knap gekeerd door de doelman van Mierlo Hout. In de rebound hield Frans Cuppers het hoofd wel koel, maar leidde het toch niet tot een doelpunt. Alhoewel de thuisploeg helemaal geen recht had op een doelpunt, viel die in de 61e minuut toch. Aanvaller Richard Rooijakkers speelde zich in het strafschopgebied uitstekend vrij. Zijn geplaatste schot in de verre hoek ging via een Excellent-speler in de goal (1-1). Kort daarna voorkwam Noud van der Stoel een achterstand.

Na een fase van status quo en het inbrengen van Sven Heldens (voor Daan Verberk) en Chris van Duijnhoven (voor Rick van Koulil) kwam Excellent in de laatste 20 minuten weer bovendrijven. Beide spelers vielen goed in. Excellent was achterin en op het middenveld de baas op het veld en kon weer aan aanvallen gaan denken. In de 69e minuut eindigde een schot met links van Roel Verberk in het zijnet. Mierlo Hout kon het amper nog bijbenen en in de 76e minuut kwam Excellent opnieuw op voorprong. Een vrije trap van net buiten het strafschopgebied werd door Nikky Cornelissen feilloos in de verre winkelhaak geschoten. Excellent bleeft kansen creeren. Voor Mierlo Hout was het fijn dat ze op hun uitstekende doelman konden vertrouwen, al was hij in de 87e minuut ook kansloos op een afstandsschot van Teun Verberk. De poging van de aanvoerder van Excellent ging echter naast de verkeerde kant van de paal. Na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter stond er 1-2 op het scorebord. Voor Mierlo Hout voldoende om zich te plaatsen voor de finale van de nacompetitie. Daarin zal het beter voor de dag moeten komen dan vanmiddag, anders speelt Excellent volgend jaar opnieuw tegen Mierlo Hout.

Voor Excellent zit het seizoen erop. Door spelers, begeleiding en club kan met trots teruggekeken worden op het debuutseizoen in de derde klasse. Excellent kende nauwelijks aanpassingsproblemen in de deze klasse en moest gedurende het seizoen ook nog eens langdurig dragende spelers vervangen. Dat de vervangers klaar stonden geeft hoop voor de toekomst. Mede hierdoor was handhaving in de derde klasse al vroeg een kwestie van tijd. Een belangrijke rol in dit geheel was uiteraard weggelegd voor hoofdtrainer Michiel Jans. Deze Schaijkse oefenmeester die na de zomer bij Juliana Mill aan de slag gaat kan trots zijn op zijn prestatie. Wekelijks wist hij het aanwezige talent te koppelen aan de juiste tactiek, organisatie en drive. De eerzucht die daarmee gepaard gaat heeft de ploeg ver gebracht. Voor het volgende seizoen ligt er een mooie uitdaging voor zijn opvolger John Janssen uit Siebengewald om een passend vervolg aan dit seizoen te geven. De voorbereidingen daarop zijn inmiddels in volle gang.

Met deze geweldige wedstrijd van de zijde van Excellent hebben de spelers ook in de laatste wedstrijd van het lange seizoen de supporters opnieuw vermaakt. Bij het verlaten van het veld werden de spelers en begeleiding dan ook begeleid met een langdurig en welverdiend applaus. Dank, namens de supporters voor een mooi seizoen!