Toeschouwers

Van toeschouwers wordt verlangd dat zij zich niet inhoudelijk met de wedstrijd of training bemoeien. Excellent hanteert het onderstaande beleid. Spreek Excellent-toeschouwers hier evt. op aan, maar ga niet openlijk in een uitvoerige discussie. Indien toeschouwers zich niet aan het Excellent-beleid houden, meld dat dan bij de Commissie Wedstrijdcoördinatie.

Regels voor toeschouwers

Aanmoedigen bij wedstrijden van de jeugd hoort er natuurlijk bij. Bedenk wel dat het ook nadelen kan hebben. Deze willen we hier toch graag even noemen:

Van de spelers wordt verwacht dat zij luisteren naar de aanwijzingen van de leiders. Toeschouwers zijn niet op de hoogte van evt. opdrachten die spelers voor of gedurende de wedstrijd van de leiders hebben gekregen. Evt. aanwijzingen van toeschouwers kunnen tegengesteld zijn aan de opdrachten die een speler van de leiders heeft gekregen. Ook kunnen aanwijzingen van meerdere toeschouwers verschillend zijn. Dit is heel verwarrend voor de speler.

Spelers moet niet alles voorgezegd worden. Spelers ontwikkelen zich door dingen zelf te ondervinden (o.a. ook door het maken van fouten).

Het (blind) wegtrappen van de bal door een speler wordt vanaf de kant vaak aangemoedigd, waardoor de speler dit mogelijk steeds blijft doen. De desbetreffende speler leert pas voetballen als hij/zij de bal in z’n bezit probeert te krijgen/houden en/of naar een medespeler kan trappen. Vorige punt geldt ook voor de keeper en verdedigers (ook al gaat dat misschien ooit ten koste van een tegendoelpunt). Zeker bij de F en de E jeugd is pingelen toegestaan. Hiermee verkent een speler zijn grenzen. In eerste instantie gaat het om individuele ontwikkeling; samenspel komt later wel.

Bedankt voor uw begrip.