OPLOO
tel. 0485-382798

Wedstrijd:

De bal rolt over het strak gemaaide groene gras van Het Domein. Ondanks de lage gevoelstemperatuur zijn er toch aardig wat supporters gekomen om ‘het andere Oranje’ aan te moedigen. En ook enkele supporters uit Wanssum hebben de oversteek gemaakt.

De start is rommelig. Het lijkt op de uitzending van je eerste date met een meisje dat je leuk vindt, maar nog niet kent. Het is wennen. Wennen aan elkaar, de bal, het veld. Wat leidt tot weinig balbezit voor beide partijen. Na 8 minuten zijn beide doelen onder vuur genomen. Maar vuur klinkt warmer, dan dat het schot was.

15min. Via de rechterkant wordt Mark T diep gestuurd door een goede pass van laatste man Daan V. Hij lijkt zich vast te lopen, waar Rick de bal oppikt en voorgeeft. De Limburgse verdediger faalt in het wegwerken van simpele bal en plots valt de bal voor Frans C. Hij aarzelt niet en prikt de bal in het doel. 1 – 0.

22min. Een flitsende aanval, combinatie voetbal volgens Excellent-boekje! Wederom aan de rechterzijde krijgt Sven v G. de bal, maakt snelheid, gaat voorbij zijn tegenstander en zet laag voor, precies voor de voeten van Rick. Zijn schot wordt helaas geblokt door een Limburgs been. Maar in de rebound komt de bal voor de voeten van Igo. 2 – 0

Het samenspel tussen Teun, Sven v G en Frans is interessant om te zien. Daaromheen Joris Verberk, het type ‘Stofzuiger’, al wil ik hier niet zijn voetballende kwaliteiten mee onderuit halen, een balafpakker pur sang. Van groot belang in het vinden van de juiste balans. Met diepgaande spelers, als Rick en Igo, die in een tegenaanval snel omschakelen en zorgen voor gevaar. Excellent is het gevaarlijkste wanneer zij in een snelle omschakeling de combinatie vinden met de voorhoede. Balverovering, combinatie middenveld en diepgang.

Aan de zijlijn komen steeds meer geluiden als ‘Sven is op dreef’, ‘Sven is goed’. En dan gaat het over Sven van Gelder. De Limburgse verdediging krijgt geen grip op hem.

30min. Weer een snelle omschakeling via de tandem Sven – Frans wordt Igo diep weggestoken. Helaas belandt zijn schot op de ‘voesten’ van de keepert. Je mag aannemen dat het team uit Wanssem in de gaten heeft waar het gevaar vandaan komt. Aan de bal weten de bezoekers de eerste helft niet te imponeren. Slechts bij enkele dode spelmomenten met het gevaarlijk inbrengen van de hoge bal stichten zij wat gevaar.

37min. Een gele kaart voor Joris ‘Jovink’ Verberk. Als jager op het middenveld probeert hij voor de man te komen. Maar helaas, weinig bal, meer been, weinig discussie. Het is geen gemene wedstrijd, maar toch heeft de scheidsrechter zijn fluit regelmatig nodig.

40min. Weer een heerlijke aanval over meerdere schijven. Een diepgaande, pijlsnelle Teun duikt op in de zestienmeter. Hij krijgt de bal aangespeeld. Waar velen wachten op een schot probeert hij de bal nog klaar te leggen. Het kenmerkt de teamplayer Teun. Al valt zijn assist verkeerd. De weggewerkte bal wordt direct opgevangen en wederom laag in de zestienmeter ingebracht. Een geniaal hakje van Frans Cuppers op een lopende Sven van Gelder. Wederom laat Sven het netje bollen. 3 – 0.

“Tandje d’r bij”, “Kom op” klinkt het uit Limburgse kelen. En zo geschiedde. Een vrije trap wordt voor de Oploose doelpalen geslingerd en belandt via het hoofd in de goal. Eigenlijk vanuit het niets doet de bezoekende partij iets terug. 3 – 1.

Nog voor de thee wordt echter de marge teruggebracht naar een doelpuntenverschil van drie goalen. 44min. 44min. Igo zet goed door aan de rechterzijde, geeft een ietwat te hoge voorzet. Het lijkt een simpele vangbal voor de keeper, hij besluit echter de bal weg te boksen. Op randje zestien staat daar Sven van Gelder om de bal ineens uit de lucht te nemen. Strak verdwijnt ook deze bal tegen het net. 4 -1.

Het voetbal is niet altijd goed te noemen. Toch zijn er enkele mooie combinaties te bewonderen aan oranje zijde. De bezoekers krijgen geen grip op het combinatiespel en zelf komen zij nauwelijks aan voetbal toe.

De tweede helft is begonnen.

49min. Nog maar 4 minuten gespeeld in de tweede helft en de blauwhemden slaan direct toe. Aanval via de rechts, aanvaller kapt Frans C uit en swingt de bal voor. De speler van United springt hoog, knikt zijn hoofd tegen de bal en kijkt de bal na. Precies in het hoekie. 4 – 2. Daarmee is het vuurtje aangewakkerd. Het geeft United moed en het gevoel dat er misschien toch nog wat te halen valt. Wat strijd en beleving aan Limburgse zijde dat in de 1e helft ontbrak.

Excellent komt minder aan voetbal toe. Slordig en veelvuldig balverlies waardoor je zelf nog weinig aan voetballen toe komt. Ook de uitbraken zijn spaarzamer. Het team verdedigd de voorsprong en lijkt zelf minder uit te zijn om een goal te maken. Achterin staat de achterhoede degelijk en vertrouwd. Allen niet vies van een sliding of als het moet de bal bij Geert Thomassen de tuin in te schieten. Met Daan Verberk als slot op de deur. Al staat de deur in de tweede helft af en toe op een kiertje. Excellent houdt tegen, terwijl United niet aandringt, of kan aandringen.

65min. Na een slalom van Sven v G, waarin hij 2 Limburgers de achterkant van zijn schoenen laat zien, geeft hij de bal aan Igo. Hij produceert echter een afzwaaier.

Het zijn de acties van Sven v G. die voor wat verwarm zorgen. Zo ook in minuut 74. Aan de zijlijn ontvangt hij de bal. Hij kapt, draait, wervelt en stuurt zo 3 Limburgers het aspergeveld in om af te sluiten met een schitterende ‘Zidane-pirouette’. Vervolgens vindt hij de ruimte met een pass naar Teun. Een verwarmend momentje in een gezapige tweede helft.

Ergens had ik hoop dat op het blauwe shirt van de bezoekers uit Wanssum groot de naam van de sponsor stond, ‘Mengvoeder United’. Maar helaas, ‘Garage Janssen Wanssum. Ok moi.

83min. Na een aanval van Excellent krijgt Frans de bal in de hoek van de zestienmeter. Een zaag van achter raakt weinig bal, maar wel Frans. Een gele kaart plus een penalty. Aanvankelijk lijkt Sven van Gelder de bal op te eisen. Maar Frans smeekt. Hij smeekt, krijgt en scoort koelbloedig. 5 – 2.

Nog een enkel wapenfeitje van Limburgse zijde. Een bal wordt op de paal geschoten. Maar daar blijft het ook bij.

94min. Fluit fluit, fluuuuuuit en de wedstrijd is af.

Nabeschouwing:

Absolute man van de wedstrijd, met 3 doelpunten was Sven van Gelder. De van oorsprong Sint Tunnisse voetballer was een ware plaag voor de gehele verdediging. Een fluwelen balbehandeling, passeerbewegingen op volle snelheid en schoten met doelprecisie. Het zat er allemaal in vandaag. Met zijn acties, doelpunten en overzicht had hij een belangrijk aandeel in deze overwinning.

Persoonlijk heb ik genoten van het spel van Teun Verberk. Een boegbeeld van Excellent. Tomeloze inzet, passie en strijd. Als middenvelder betrokken bij het verdedigen in eigen doelgebied en bij balbezit vaak aan de basis van elke aanval. Waar hij ook regelmatig opduikt in de zestien van de tegenstander. Wanneer hij de bal krijgt zorgt hij voor rust. Heeft zelden balverlies en kiest vaak voor de ogenschijnlijke makkelijke oplossing.

Al met al een prima eerst helft gezien met mooie combinaties en goede goals. De tweede helft was een stuk minder aantrekkelijk. Al valt van de tweede helft te prijzen dat het team collectief verdedigd als de wedstrijd daar om vraagt. Heeft Excellent de aansluiting gevonden? Laten we het hopen.

Volgende zondag is de bal weer rond en het gras groen. Tot dan!